Obsah:

Je Možné Jesť Surové Huby Z Obchodu
Je Možné Jesť Surové Huby Z Obchodu

Video: Je Možné Jesť Surové Huby Z Obchodu

Video: Je Možné Jesť Surové Huby Z Obchodu
Video: Как трейдить в существа сонариа / мир торговли | creatures of sonaria | Multikplayer 2024, Smieť
Anonim

Je možné sa otráviť surovými hubami: vyvrátiť mýty

Cshst ifvgbymjys
Cshst ifvgbymjys

Šampiňóny sú jednou z najbežnejších húb v obchodoch. Ľahko sa pestujú, majú vynikajúce chuťové a výživové vlastnosti a sú pomerne lacné. Existuje názor, že huby sa dajú jesť aj surové - sú absolútne bezpečné. Je to tak? Dozvieme sa to hneď.

Prečo a môžete jesť surové huby

Počas tepelného spracovania akékoľvek výrobky strácajú niektoré zo svojich prospešných vlastností. Mnoho vitamínov a zlúčenín nie je tepelne odolných, a preto sa ničí pri vysokých teplotách. Jedlo sa samozrejme nestane úplne „prázdnym“a zbytočným, ale úroveň jeho nasýtenia vitamínmi sa výrazne zníži. Ale ak budete jesť potraviny surové, potom z nich získate viac výhod.

Toto všetko funguje dobre s ovocím a zeleninou, ale čo huby? Môžu a mali by sa jesť aj surové?

V šampiňónoch je veľa užitočných látok, ktoré sa zničia alebo znížia ich koncentráciu počas tepelného spracovania:

  • Vitamíny skupiny B;
  • vitamíny skupiny D;
  • draslík;
  • vápnik;
  • horčík;
  • fosfor;
  • zinok;
  • selén.

Ukazuje sa, že konzumácia húb v surovom stave je užitočnejšia.

Okrem toho sa tieto huby zvyčajne pestujú v skleníkoch. Spravidla sú takéto huby prezentované v obchodoch - pestujú sa v čistých podmienkach. Môžu sa jesť surové, čo aktívne robia Taliani a Francúzi. Zároveň je riziko infekcie akýmikoľvek chorobami prakticky nulové - huby neabsorbujú žiadne škodlivé látky z čistej skleníkovej pôdy, a preto nie sú nebezpečnejšie ako surová zelenina a ovocie.

Ale „divoké“šampiňóny (zberajú sa na jeseň a na jar a zvyčajne sa dodávajú na trhy) sa najlepšie konzumujú až po vyprážaní alebo pražení. Huby dobre absorbujú škodlivé látky z pôdy. Preto šampiňóny, ktoré rástli „divochy“v ekologicky nepriaznivých oblastiach, obsahujú veľa nebezpečných zlúčenín, ktoré sa dajú tepelným spracovaním zničiť.

Lesné huby
Lesné huby

Lesné huby môžu byť zdraviu nebezpečné, ak sa pestujú v kontaminovanej oblasti

Šampiňóny sa najlepšie kupujú iba v supermarketoch. Veľké obchody spolupracujú s dodávateľmi, ktorí majú potrebné bezpečnostné osvedčenia a spĺňajú sanitárne normy. Ale trhové huby alebo šampiňóny z „domácnosti“môžu byť škodlivé a zdraviu škodlivé aj po tepelnom ošetrení.

Nie všetci ľudia však budú mať z húb úžitok. Odborníci na výživu a pediatri odporúčajú nejesť huby deťom do 12 rokov. Faktom je, že táto huba (aj surová, dokonca vyprážaná) obsahuje chitín, ktorý telo dieťaťa nedokáže jednoducho asimilovať. To môže viesť k gastrointestinálnym problémom. Nemali by ste používať huby a ľudí trpiacich na gastritídu a žalúdočné vredy alebo dvanástnikové vredy. Huby sú ťažko stráviteľné jedlo. A to platí pre surové aj varené huby.

Ako spracovať surové šampiňóny pred jedlom

Absencia tepelného ošetrenia neznamená, že vôbec nedochádza k žiadnemu spracovaniu - huby, ktoré ste si práve kúpili v obchode, je potrebné pripraviť pred podávaním:

  1. Odrežte suchý koniec nohy.
  2. Na uzávere odlepte hornú vrstvu kože. Je jedlá, ale mierne horká, ak je surová, takže je lepšie sa jej zbaviť.
  3. Huby dôkladne opláchnite pod teplou tečúcou vodou.

Surové huby sú zdravé a bezpečné. Ich použitie nepoškodí, ale naopak, bude prospešné. Hlavnou vecou je vzdať sa „divých“húb v prospech čistých skleníkov.

Odporúča: